1.700 yıllık savaş nihayet aydınlanıyor: Maya sunağının üzerindeki çizimler arkeologları hayrete düşürdü

MS 4. yüzyıla ait Maya sunağının üzerindeki çizimler arkeologları hayrete düşürdü, 1.700 yıllık savaş sonunda aydınlanıyor.
Amerikalı arkeologlar, Guatemala’daki Tikal Maya yerleşiminde yer alan bir sunağı analiz ederek önemli bulgulara ulaştı. Yapılan incelemelerde, Maya Krallığı ile Meksika’nın Teotihuacan şehri arasında süregelen düşmanlığa işaret eden kanıtlar ortaya çıkarıldı.
ABD’deki Brown Üniversitesi’nden arkeologların MS 4. yüzyıla ait bir Maya sunağı üzerinde yaptığı incelemede Tikal kentinin dışında gömülü halde bulunan sunaktaki çizimler, uzmanları hayrete düşürdü.
Üzerinde tüy başlık takan bir figürü tasvir eden çizimlerin, rüzgar tanrısını temsil edebileceği düşünülüyor. Ancak Antiquity dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, bu çizimler Maya sanatına değil, Meksika’nın Teotihuacan şehrine ait stil özelliklerini taşıyor. Bu çarpıcı keşif, Maya Krallığı ile Teotihuacan arasında ciddi siyasi huzursuzluk ve nüfuz çatışmalarına işaret eden doğrudan bağlantılar sunuyor.
İlişkilerin 300’lü yıllarda başladığı düşünüyordu, ancak mesela daha karmaşık
Tikal, bir zamanlar Maya uygarlığının merkezi olan bu bölge, günümüzde Guatemala’nın kuzeyinde bir milli park olarak biliniyor. Teotihuacan’dan zengin liderlerin, kendi şehirlerindeki ritüel nesnelerin kopyalarını yaratmak için Tikal’e geldikleri ve burada iz bıraktıkları artık doğrulanmış durumda.
Bu çarpıcı keşfi çalışmanın başyazarlarından Stephen Houston, Eurekalert’te “Teotihuacan, Tikal’de açıkça iz bırakmıştır” sözleriyle dile getiriyor.
Uzun yıllar tarihçiler, Teotihuacan ile Tikal arasındaki ticari ilişkilerin ancak 300’lü yıllarda başladığını düşünüyordu. Ancak mesele bundan çok daha karmaşık. 1960’lı yıllarda Tikal’de keşfedilen yazıtlar, 378 yılında Tikal kralının tahttan indirilmesinin hikayesini içeriyor. Yazıtlarda, kralın öldürüldüğü ve yerine Teotihuacan tarafından desteklenen bir liderin geçtiği belirtiliyor.
Guatemala’da yer altından çıkarılan bu Maya sunağı, iki halk arasındaki 4. yüzyıla ait siyasi gerginliklerin çarpıcı bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Sunak darbe döneminde inşa edildi
Arkeologlar, sunağın darbe döneminde inşa edildiğini düşünüyor. Sunağın içerisinde diri diri gömülmüş bir çocuk figürü bulundu. Tikal’da nadir görülen bu uygulamanın, Teotihuacan’da yaygın olduğu biliniyor.
Maya uygarlığında binalar genellikle yıkılıp tekrar inşa edilirdi; ancak bu sunak ve kale, gömülerek kaderine terk edilmiş. Çalışmanın ortak yazarı Andrew Scherer, bu durumun Teotihuacan’a karşı duyulan kızgınlığı yansıttığını şu sözlerle ifade ediyor: “Her şeyi oraya gömdüler ve üzerine hiçbir şey inşa etmediler. Oysa daha sonra değeri olabilirdi. Bölgeye adeta bir anıt veya radyoaktif bir alan gibi davrandılar.”
Bu siyasi gerilim, Tikal krallığının büyümesini engellemedi. Teotihuacan darbesinden sonra bölge, 10. yüzyılın başında ortadan kaybolana kadar Maya uygarlığının merkezi olmaya devam etti.
Bu habere emoji ile tepki ver
Haber Kaynak : SOZCU.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”